Bika

21. századi keresztény szemléletű csoport

Posted by taoce on május - 30 - 2012 Hozzászólások kikapcsolva

A következőkben olvashatjátok a városi pályázatra leadott, táborra vonatkozó bemutató szöveget összesítését és a  részletes napi beosztását!

A Battai Ifjak  Katolikus Társasága három napos nyári tábort szervez Kemencére, a Százhalombattai Római Katolikus Egyházközség hittanosai és városunk fiataljai számára. E három nap célja, hogy hatást gyakoroljon a gyerekekre úgy szellemi és fizikai élmények segítségével, mint lelki programokkal, s ezek által saját elhatározásként fogalmazza meg bennük a kitartás, a becsület és a hit erényeinek gyakorlását, melyet itthoni környezete számára haszonnal kamatoztathat. Mindezek mellett nem elhanyagolható, hogy azok számára, akiknek gondot jelent (itt főnként anyagi és állapotbéli hátrányosságra gondolunk) teljes családjuk közös nyaraltatása, a tábor kitűnő lehetőséget biztosítana az aktív és produktív időtöltésre, ami nem elhanyagolható módon gazdaságos és felügyelt környezetben valósulna meg, így kiküszöbölve annak lehetőségét, hogy az elfoglaltságot nem találó fiatalok a “négy fal fogságában” vagy az utcán töltsék a pihenésre kapott idejüket.

8:30-9:30 Gyülekező Gyülekező a konferencia-központ előtti parkolóban, ahova a busz érkezni fog
11:00 Érkezés Elfoglaljuk a vendégházakban lefoglalt helyeinket és minden gyerek megkapja a tábor sapkájátA sapka egy logóval ellátott fehér baseball sapka a közösségérzés növelésére

természetesen a sapka gyakorlati célt is szolgál: egyrészt könnyen szemmel tartható így mindenki (nehogy eltűnjön valaki) másrészt a nyári napsütésben a sapka segítséget jelent a napszúrás ellkerülésére

12:30 Ebéd Bolognai tészta
14:00-18:00 Közösségi programok Teambuilding játékok (Labda hordó, a bizalom köre, marionett bábú, kidőlt fa, stb), beszélgetések (a játékok élményeinek megbeszélése, adott témáról való irányított beszélgetés, élménymegosztás)A programok célja, hogy az egymás számára szinte teljesen idegen gyerekeket megnyissuk és bátorítsuk a másikkal való kapcsolatteremtésre, valamint megismertessük őket a másik emberben felfedezhető értékekkel. 

A program arra nevel, hogy legyünk nyitottak a másik ember felé, ne a külső jegyei alapján ítéljük meg, képesek legyünk háttérbe szorítani egyéni akaratunkat a közösség érdekében és képesek legyünk csoportban dolgozni.

19:00 Vacsora Tűznél pirított szalonna, virsli zsíros kenyérrel, hagymával és kolbásszal
21:00 Takarodó A fürdést követően a gyerekek mindegyike elfoglalja a hálókörletét, a táborvezetők egyike esti mesével zárja a napot számukra.A mese célja nem csupán a hagyomány utópisztikus fenntartása, hanem a történetek által képvisel értékek átadása, valamint a történetek iránt érzett igény visszahozása

2. nap

8:00 Reggeli Vajas kenyér, felvágott, idény zöldségek, gyümölcsök, tea
10:00-13:00 Túra, játék Túra a közeli erdészházhoz, megérkezés után pedig a helyszínen, kijelölt területen belül való játék (számháború)A túra közben a gyerekek megismerkednek a természet különböző elemeivel és azok értékeivel, ezekre a túravezetők által kezdeményezett és irányított, valamint motivált beszélgetések kapcsán kerül sor (nyilván nem kényszeres formában, hanem sokkal inkább a szabad beszélgetés a “csevej” módszerével)

A fentebb említett játék azért került kiválasztásra, mert ebben valósul meg legérthetőbb formában minden korosztály számára a csapatban való munka, a becsületesség, a kitartás, önfeláldozás és a másik értékeinek tiszteletben tartása és kamatoztatása.

Maga a túra nevelési feladatokat is ellát, ezek felsorolás szerűen a következők: kitartás, bizalom, remény, önfeláldozás, az értékek megbecsülése, a természet védelme

13:00 Ebéd Pásztortarhonya
18:00 Tábori mise Visszaérve a táborhelyre Illéssy Mátyás bemutatásával részt veszünk a szombati misén. Mivel számunkra, katolikusok számára a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelező érvényű, valamint a vasárnapi érkezés időpontja és a gyerekek feltehető fáradtsága nem tenné lehetővé a százhalombattai jelenlétet; élünk ezzel a Szentszék által zsinatban megfogalmazott lehetőséggel.A misén való részvétel célja, kihangsúlyozni Isten állandó jelenlétét a világban és azt az szemléletet továbbítani, hogy a minket körülvevő világ létezhetőségének oka egy tökéletesen szerető természetfeletti személy (s ez a tökéletesség az emberi abszolútum fogalmakat elképzelhetetlenül meghaladó jelzőre értendő).

 

20:00 Vacsora Tűznél pirított szalonna, virsli zsíros kenyérrel, hagymával és kolbásszal
23:00 Takarodó A fürdést követően a gyerekek mindegyike elfoglalja a hálókörletét, a táborvezetők egyike esti mesével zárja a napot számukra.

3. nap

10:00 Reggeli Vajas kenyér, felvágott, idény zöldségek, gyümölcsök, tea
11:00-14:00 Játék Páros és csapatjátékok, kötött, illetve választható játékokA tartalmasan eltöltött idő nem csupán akkor kell megvalósuljon, ha az felügyelt környezetben történik, hanem helyet kell adni annak szabad “feltalálására”. Ehhez adunk itt lehetőséget.
15:00 Ebéd gulyásleves és palacsinta
16:00 Kézműves foglalkozások fonás, faragás, csomózás, hajtogatás, ragasztás, stb.A kézműves foglalkozás alkalmával neveljük a gyerekek szép- és esztétikai érzékét. Az itt létrehozott ajándékokat az otthoniak számára készítjük ezzel is felhívva a figyelmet az odafigyelésre és a mások megajándékozásának örömére.
18:30 Indulás haza Beszállunk az ott ránk váró autóbuszba, ami a konferencia-központ parkolójában tesz ki minket
Share
Categories: Hírek, Tervek

Comments are closed.

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Search Site

Popular Posts

Sziklakórház

Ismertető A jórészt csak városi legendákból ismert Sziklakórház - a korábban LOSK ...

charlie és a csokig

A csokigyár, amelyről a szegény családban élő Charlie álmodik, borzasztóan ...

kaptár 3

Miután a kísérleti stádiumban lévő T-vírus kiszabadult a Védernyő Vállalat ...

a nagy lebowski

Jeff Lebowski (Jeff Bridges) egyetlen aranytörvénye az életben: élj és ...

alkonyattól pirkada

Két veszedelmes bűnöző tart a mexikói határ felé. Sokadik véres ...

Sponsors